Co wywołuje atopowe zapalenie skóry?

Atopowe zapalenie skóry ujawnia się wraz z ekspozycją na alergeny pokarmowe, powietrzno-pochodne oraz kontaktowe.

Atopowe zapalenie skóry (AZS) – inaczej wyprysk atopowy, egzema czy świerzbiączka Besniera, wyprysk alergiczny lub alergiczne zapalenie skóry – to jedna z najczęściej występujących chorób skóry. Uznawana jest za chorobę cywilizacyjną: zgodnie z szacunkami na początku XX wieku z AZS zmagał się zaledwie 1% ludności, natomiast obecnie może to być aż 30% populacji.

Czym jest atopowe zapalenie skóry?

Atopia w tym schorzeniu oznacza genetycznie uwarunkowaną reakcję, polegającą na nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej na małe dawki antygenów. Jej skutkiem są nadmiernie wytwarzane przeciwciała IgE, skierowane przeciw alergenom. Choroby atopowe często występują wspólnie – osoby cierpiące na AZS niejednokrotnie zmagają się również z astmą oskrzelową, sezonowym lub przewlekłym katarem siennym, pokrzywkami czy alergicznym zapaleniem spojówek.

Najczęściej schorzenie diagnozowane jest u niemowląt i małych dzieci, sporadycznie pojawia się u osób dorosłych. W przypadku większości chorych (90%) rozpoczyna się jeszcze przed 5. rokiem życia. U części dzieci choroba mija wraz z wiekiem, jednak – ze względu na genetyczny charakter – zwykle trwa wiele lat, a nawet całe życie.

Zaczerwienienie i suchość skóry, jej swędzenie, łuszczenie się oraz skłonność do nawrotowych zakażeń bakteryjnych – to podstawowe objawy atopowego zapalenia skóry. Zmiany zazwyczaj dotykają zgięć łokciowych i kolanowych oraz skóry twarzy i szyi. Mogą jednak obejmować również całe ciało – wtedy mówi się o erytrodermii (uogólnionym zajęciu skóry przez chorobę, która pojawia się na ponad 90% powierzchni skóry).

Co wywołuje atopowe zapalenie skóry?

Atopowe zapalenie skóry uaktywniają alergeny pokarmowe, powietrzno-pochodne oraz kontaktowe. Wśród podstawowych alergenów pokarmowych znajdują się: białka mleka krowiego, jaja, produkty mleczne, sery, zboża zawierające gluten, owoce morza i ryby, soja, orzechy, owoce (cytrusowe, truskawki, brzoskwinie, morele, śliwki, wiśnie, banany), warzywa (pomidory, seler, szpinak, papryka, kapusta), czekolada i kakao, miód oraz mięso i jego przetwory.

Zobacz:  Książeczka zdrowia dziecka

Do alergenów powietrzno-pochodnych zaliczyć można m.in. pyłki roślin, naskórki i sierść zwierząt oraz roztocza kurzu domowego. Z kolei alergenami kontaktowymi są np. metale ciężkie, barwniki tkanin, kosmetyki oraz detergenty.

Leczenie i profilaktyka atopowego zapalenia skóry wymaga przede wszystkim wyeliminowania z diety i otoczenia czynników wywołujących chorobę. Kompleksowo działają również takie specyfiki, jak Latopic, które od wewnątrz oddziałują na przyczyny alergii, a od zewnątrz – na jej objawy.

Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments