Medycyna potwierdza związek między sposobem odżywiania a płodnością. Prawidłowo zbilansowana dieta zapewnia optymalną masę ciała.
Pozwala uniknąć nadwagi, ale także niedowagi. Obydwie sytuacje mogą niekorzystnie wpływać na płodność. Jadłospis przyszłych rodziców powinien być złożony ze składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Badania wykazały, że niektóre składniki pożywienia mają szczególne znaczenie dla płodności.
Jest szczególnie ważny podczas ciąży, gdyż wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka i zapobiega jego wadom. Od niego zależy też wzrost i podział wszystkich komórek organizmu. Niedobór może obniżać objętość nasienia i ruchliwość plemników u mężczyzn. Najcenniejsze źródła tej witaminy to: warzywa liściaste (szpinak, sałata), brokuły, owoce cytrusowe, drożdże, wątroba, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych.
Jej niedobór zmniejszawydzielanie hormonu gonadotropowego. Przyczynia się ona do zwyrodnienia plemników u mężczyzn. U kobiet prowadzi do poronień i obumierania płodu. Ze względu na zagrożenia wynikające z jej niedoboru, witamina E zyskała miano „witaminy płodności”. Witamina E występuje głównie w olejach roślinnych, orzechach laskowych oraz warzywach liściastych.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe biorą udział w regulacji ciśnienia tętniczego, funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, nerek oraz narządów rozrodczych. Dobrym źródłem NNKT są morskie ryby, oleje roślinne i owoce awokado.
Ciekawe, na kanale youtube klikniki Invimed widziałem ostatnio film o niepłodnośći, ale u mężczyzn.. w sumie faceci też swój udział mają, nie zawsze po stronie kobiety leży problem.
Ciekawy artykuł…
na pewno coś w tym prawdy jest:)