Nie ma chyba na świecie osoby, która nie lubiłaby jabłek. Pomimo prawie jednakowego wyglądu jest ich bardzo wiele gatunków, wśród których praktycznie każdy znajdzie coś dla siebie.
Jabłka to owoce łatwo dostępne, tańsze od innych, a co najważniejsze – smaczne przez cały rok, bogate w cenne składniki odżywcze, a dodatkowo niskokaloryczne. Dla tych powodów warto je spożywać w naturalnej postaci bądź codziennie popijać świeży sok z jabłek. Świeży sok z jabłek wypity przed większym posiłkiem pozwoli nam na drobne oszukanie żołądka, a co za tym idzie – zmniejszenie pochłoniętej przez nas obiadowej bądź wieczornej porcji kalorii.
Butelka świeżego soku z jabłek to tylko ok. 117 kcal. To powód, dla którego nawet osoby będące na diecie mogą z czystym sumieniem wypijać około 2 – 3 jego porcji w ciągu dnia. Taka dawka soku dostarczy nam sporej porcji wartości odżywczych, niezbędnych w odpowiednio skomponowanej, zbilansowanej diecie. Świeży sok z jabłek to przede wszystkim dobre źródło witaminy C, której podstawowym zadaniem jest wspieranie układu odpornościowego i uczestnictwo w produkcji kolagenu, substancji zapewniającej młodość naszej skórze. Tej ostatniej służy również zawarta w jabłkach witamina A, odpowiedzialna za jej młody i ładny wygląd oraz krzem – składnik, który uelastycznia ją, dotlenia, a także oczyszcza z nagromadzonych w niej toksyn. Bogactwo potasu, cennego elektrolitu, wspomaga natomiast nasz układ nerwowy, bierze udział w dotlenianiu mózgu, a tym samym – poprawia zdolność myślenia i koncentrację.
Najistotniejszym jednak składnikiem świeżego soku z jabłek jest błonnik. Substancja ta, będąca częścią ścian komórkowych owoców i warzyw, nie jest wchłaniana przez układ pokarmowy człowieka. Jego cechą jest pęcznienie pod wpływem wody – dzięki temu pijąc sok z jabłek prędzej, a także dłużej odczuwamy sytość, co pozwala na znaczne zmniejszenie porcji innych posiłków. Nie tylko to jednak jest jego zaletą – należy do nich również usprawnianie perystaltyki jelit oraz spowalnianie rozkładu węglowodanów. Błonnik oczyszcza organizm z toksyn, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Wzmacniając mięsień sercowy wpływa na regularność jego pracy, czym wydatnie zmniejsza ryzyko zachorowalności na miażdżycę oraz nadciśnienie tętnicze. Podsumowując – systematyczne spożywanie świeżego soku z jabłek nie tylko pozytywnie wpłynie na kompleksową kondycję naszego organizmu, lecz również – zapewni mu niezłą formę fizyczną.
Na świecie jest ponad 10 tysięcy odmian jabłek, różniących się zarówno kolorem, i kształtem, jak i smakiem. Myśląc o nim, mamy jednak na myśli zawsze ten sam, pyszny i soczysty owoc, dumę polskich sadów, przynoszącą orzeźwienie i radość naszemu podniebieniu. Często jednak zapominamy, jak wielką zdrowotną siłę kryje w sobie tak popularne i wszystkim znane jabłko.