Drożdżyca inaczej kandydoza wywołana jest przez drożdżaki – drobnoustroje, które zwykle żyją w niewielkich ilościach na skórze oraz błonach śluzowych, nie wywołując przy tym żadnych zmian w organizmie. Najczęstszą przyczyną rozwoju choroby są zaburzenia równowagi flory bakteryjnej jelita grubego spowodowanej na przykład kuracją antybiotykową, a w jej wyniku znacznym spadkiem odporności organizmu. Powoduje to niekontrolowany rozrost drobnoustrojów i rozprzestrzenianie się ich razem z krwią, wyniszczając przy tym organizm przez wydzielanie silnych toksyn. Oprócz antybiotyków zakażenie tymi drobnoustrojami może powodować m.in.:
- niedobór witamin, zwłaszcza z grupy B,
- otyłość,
- cukrzyca,
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
- nadużywanie farmaceutyków,
- zaburzenia wydzielania hormonów,
- zakażenia pasożytami,
- choroby nowotworowe,
- niedożywienie,
- dieta wysoko węglowodanowa,
- jedzenie chemicznie konserwowanej żywności,
- zaburzenia odporności (pierwotne i nabyte),
- narażenie na wilgoć i inne.
Zakażenie drożdżakami może występować m.in. na błonach śluzowych w jamie ustnej lub na narządach rodnych, w kącikach ust, między palcami u rąk i nóg czy paznokciach. Zakażony organizm broni się przed silnym zatruciem drożdżakami na różne sposoby, powodując rozmaite dolegliwości m.in. stany przemęczenia (senność, brak energii, problemy ze snem w nocy, niewyspanie), depresję czy problemy żywnościowe i jelitowe (wszelkiego rodzaju niestrawności, bóle żołądkowe, zgaga, pieczenie gardła, gazy i wiele innych dolegliwości gastrycznych).