Mleko matki zawiera wiele cennych składników. Jeśli odciągasz pokarm i zamrażasz go w lodówce, powinnaś wiedzieć, jak prawidłowo go rozmrażać.
Po co? Po to, aby mleko podawane bobasowi zachowało wszystkie swoje wartości, było dla niego smacznym, zdrowym i bezpiecznym posiłkiem.
Mleko można rozmrażać na kilka sposobów. Ważne jednak, aby pamiętać o szczegółach. Jakich? Już wyjaśniamy!
1. Wyjmij porcję mleka z zamrażalki i postaw ją na noc w lodówce.
2. Pojemnik lub woreczek z zamrożonym mlekiem wstaw do rondelka lub miski napełnionej ciepłą wodą. Uwaga! Woda nie może być zbyt ciepła! Gorąca lub wrząca woda sprawi, że mleko skiśnie i nie będzie się nadawało do podania dziecku.
3. Nie rozmrażaj mleka w mikrofalówce. Istnieją badania, wedle których ten sposób podgrzewania mleka niekorzystnie wpływa na jego skład, a tym samym na kondycję maluszka.
4. Nigdy nie gotuj swojego pokarmu. Raz, że w temperaturze powyżej 38 stopni mleko traci swoje właściwości, dwa- że na pewno skiśnie.
Czy mogę wiedzieć na jakie badania odnośnie mikrofali powołuje się autor ?