Karmienie piersią – dieta mamy

Odpowiednia dieta matki ma kluczowe znaczenie podczas okresu karmienia piersią. Mleko matki jest najlepszym źródłem pokarmu dla dziecka.

Jest ono również niezwykle ważne dla zdrowia i odporności malucha. Ponadto, karmienie piersią wytwarza niezwykłą więź między dzieckiem i mamą. Żaden inny pokarm nie będzie tak idealnie dopasowany do potrzeb maluszka jak mleko jego mamy. Na przykład mleko krowie, które wchodzi w skład wielu pokarmów zastępczych zawiera białko, które jest dużo gorzej przyswajalne od białka w mleku matki. Ponadto, mleko krowie zawiera białka beta-laktoglobuliny, które są przyczyną alergii u dzieci.

Naturalne karmienie wspomaga również odporność dziecka, dzięki zawartych w mleku matki białkach odpornościowych: immunoglobulin, laktoferryny, lizozymu. Mleko wydzielane po porodzie, tak zwana siara, jest szczególne bogate w te właśnie białka. Można śmiało powiedzieć, że nowonarodzone dziecko otrzymuje od mamy „szczepionkę” w postaci pokarmu, która będzie je chronić przed wirusami, chorobami bakteryjnymi a również przed alergiami.

Naukowcy dokładnie nie zbadali jeszcze jaki jest wpływ diety mamy na skład jej mleka. Występowanie niektórych składników w mleku kobiety nie jest zależny od jej zwyczajów żywieniowych. Są jednak takie składniki, których obecność w mleku mamy zależy w dużym stopniu od jej diety. Do takich składników zaliczamy tłuszcze (nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe) oraz witaminy.

Nie ma chyba zatem wątpliwości, że sposób odżywiania powinien być odpowiednio zmodyfikowany w czasie ciąży, ale również w czasie karmienia piersią ponieważ ma to bezpośredni wpływ na zdrowie maluszka. Ponadto, błędy w diecie mamy mogą się odbić również na jej zdrowiu. Jeśli mleko matki nie ma wystarczającej ilości składników odżywczych są one pobierane z zapasów w organizmie matki. Może to prowadzić do wielu problemów zdrowotnych (problemy z włosami i paznokciami, ogólne wyczerpanie i zmęczenie).

Zobacz:  Czy porady laktacyjne będą refundowane?

Podczas karmienia piersią znacznie wzrasta zapotrzebowanie kobiety na ilość przyjmowanych kalorii. Ilość przyjmowanych kalorii powinna wzrosnąć o około 500 kcal w stosunku do sytuacji przed ciążą. Wzrasta również zapotrzebowanie na białko. Jeśli przed ciążą wynosiło ono średnio 70-90g na dzień, to w okresie naturalnego karmienia powinno wzrosnąć do 110g na dzień. Należy również spożywać więcej produktów, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podczas okresu karmienia piersią warto stosować się do kilku prostych zasad:
1. Włącz do swojej diety większą ilość mleka i jego przetworów w celu pokrycia dziennego zapotrzebowania na wapń.

2. Spożywaj mniejsze, ale za to częstsze posiłki. Pamiętaj aby jeść regularnie.

3. Pamiętaj o olejach roślinnych i oliwie z oliwek. Dodawaj je do sałatek bo są doskonałym źródłem witaminy E oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

4. Rezygnuj z „pustych kalorii” (słodycze) – unikaj produktów, które są jedynie źródłem energii na rzecz tych, które mają dużą wartość odżywczą.

5. Zastąp białe pieczywo razowym. Jedz kasze, ryż i ziemniaki ponieważ są one bardzo bogate w węglowodany złożone.

6. Jedz regularnie ryby, szczególnie morskie. Są one doskonałym źródłem witamin, fosforu, jodu, selenu, pełnowartościowego białka oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych.

7. Po porodzie ważne jest, aby dostarczyć organizmowi zastrzyk żelaza. Dlatego jedz przynajmniej dwa posiłki w ciągu dnia, które będą źródłem tego składnika (ryby, warzywa strączkowe, wędliny, chude mięso).

8. Pij dużo wody mineralnej (niegazowanej), soki owocowe i warzywne oraz herbatki ziołowe. Unikaj herbaty. Bezwzględnie wyklucz z diety alkohol, mocną kawę i napoje energetyzujące.

9. Bez względu na porę roku jedz dużo warzyw i owoców.

10. Staraj się unikać potraw i produktów, które mogą niekorzystnie wpłynąć na samopoczucie dziecka na przykład wywoływać zaparcia, kolki, bule brzuszka. Do takich produktów należą czekolada, czosnek, cebula i kapusta.

Zobacz:  Jak przygotować organizm do karmienia piersią?

 

 

.

Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gość
Gość
11 lat temu

nie zaszkodzą dziecku podczas karmienia?

Gość
Gość
11 lat temu

Dieta podobna jak w czasie ciąży i również powinno stosować się suplementy diety dla kobiet w ciąży