Kiedy włączyć ryby do jadłospisu dzieci?

Dobrze zbilansowana dieta wspiera odporność i wspomaga wiele funkcji organizmu, dlatego powinna być bogata w wartościowe produkty, jak np. ryby. Dowiedz się kiedy warto wprowadzać je do jadłospisu najmłodszych oraz jak zachęcić dzieci do zdrowych posiłków.

Dzieci już od 1. roku życia przechodzą w tryb tzw. diety stołu rodzinnego, która polega na wprowadzaniu kolejnych produktów do jadłospisu malucha. Istotne jest, aby była ona zdrowa i charakteryzowała się zróżnicowaniem posiłków oraz wykorzystywaniem naturalnych przypraw ziołowych i warzywnych. Jest to tak ważne, ponieważ preferencje smakowe i żywieniowe, które nabywają dzieci w pierwszych latach życia, utrzymują się i stanowią podstawę zdrowej diety w nastoletnim i dorosłym życiu. Z danych Narodowego Testu Zdrowia Polaków 2020 wynika, że aż 61% Polaków ma problem z nadmierną masą ciała, czego przyczyną jest brak aktywności fizycznej oraz niezbilansowana dieta.

„Bardzo ważne jest edukowanie rodziców, aby urozmaicali jadłospis swoich pociech, który korzystnie wpłynie na ich zdrowie oraz rozwój. Ponadto jest to równie istotne z publicznego punktu widzenia, ponieważ dzieci już od najmłodszych lat kształtują swoje nawyki żywieniowe, dlatego też powinniśmy im uświadamiać korzyści płynące z różnorodnej i zrównoważonej diety. Jako Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza chcemy pomóc rodzicom i dzieciom odkryć potencjał ryb i owoców morza.”
– mówi Kristin Pettersen, Dyrektor Krajowy NSC na Polskę i Niemcy.

Zdrowe i pyszne norweskie ryby

Już od 12. miesiąca życia ryby powinny pojawić się w diecie dziecka w odpowiednich ilościach, ponieważ zawierają one cenne wartości odżywcze, jak białko i kwasy omega-3. Według danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym powinny jeść ryby 2 razy w tygodniu, czyli w tak samo jak ich rodzice.

Zobacz:  Niezapomniane przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Jak zorganizować kinderbal?

W menu dzieci powinny się pojawić ryby morskie, które są bogate witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz pierwiastki takie jak: jod, potas, fosfor, fluor, selen, cynk. Wspomagają one właściwy rozwój mózgu i układu nerwowego. Pozytywnie również wpływają na wzrok oraz wspierają odporność.

Co więcej, są one źródłem białka i nienasyconych kwasów omega-3, a spożywanie tłuszczu rybiego m.in. poprawia nastrój, obniża podatność na depresję oraz wzmacnia układ immunologiczny, łagodzi objawy astmy oraz chroni przed niektórymi chorobami nerek.

Jak urozmaicić jadłospis dziecka?

Aby zachęcić dzieci do odkrywania smaków należy niekiedy poświęcić bardzo dużo czasu. Według dietetyków dzieci chętniej próbują nowych produktów, gdy wcześniej zaproponowano go im co najmniej 8 razy, dlatego rodzice nie powinni tracić cierpliwości. Warto także zabierać dzieci na zakupy i angażować w proces przygotowania posiłków. Nauka o nowych produktach spożywczych przez praktykę i doświadczenie może szybciej zachęcić dzieci do zjedzenia, np. ryb, tym bardziej przygotowanych przez nie samych.

Dzieci powinny spożywać ryby gotowane na parze, duszone lub pieczone. Taka forma obróbki termicznej pozwoli zachować jak największą ilość substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Ponadto danie przygotowane z myślą o maluchach powinno również apetycznie wyglądać, dlatego można dodać do posiłku np. kolorowe warzywa.

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza współpracuje z norweskim sektorem rybołówstwa i akwakultury, aby rozwijać rynki eksportu ryb i owoców morza. Rada przekazuje aktualne informacje o rynku lokalnym, sposobach rozwoju i zarządzaniu ryzykiem reputacji. Organizacja ma swoją główną siedzibę w Tromsø i posiada lokalnych przedstawicieli na dwunastu najważniejszych rynkach międzynarodowych. Norweski przemysł ryb i owoców morza finansuje działalność Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza poprzez taryfy, którymi objęty jest cały eksport norweskich owoców morza. Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza jest spółką publiczną należącą do norweskiego Ministerstwa Handlu, Przemysłu i Rybołówstwa.

Zobacz:  Nadwaga i otyłość u dzieci – jak zapobiegają im polscy rodzice?
Podziel się swoją opinią
Joanna Pawłowska
Joanna Pawłowska

Specjalistka ds. contentu. Swoją karierę rozpoczęła od pracy w social media, następnie zgłębiała tajniki SEO, copywritingu oraz  content marketingu. W Redakcji zajmuje się  tworzeniem artykułów o tematyce zdrowotnej, lifestyle i podróżniczej.

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments