Naukowcy przy okazji każdego kolejnego odkrycia uzmysławiają nam, jak ważnym okresem w życiu mamy i dziecka jest czas ciąży. Czy wiedziałyście, że apetyt dziecka kształtuje się nie tyle w pierwszym roku jego życia, co właśnie podczas ciąży? To w maminym brzuszku toczy się batalia o to, czy Twój maluch będzie smakoszem czy Tadkiem Niejadkiem i jakie smaki będzie preferować. Magazyn „Pediatrics” oznajmił, że niektóre smaki spożywane przez przyszłą mamę przedostają się przez płyn owodniowy prosto do maluszka, na długo zapadając w jego pamięci. W ten sposób kształtują się gusta kulinarne dziecka. Jakie smaki maluch pamięta po porodzie? Na pewno te najbardziej wyraziste – anyż, czosnek, miętę, marchewkę i wanilię.
Te mamy, które w trakcie ciąży i karmienia chętnie spożywały np. marchewkę, nie miały żadnych problemów z przekonaniem swojej pociechy do jej jedzenia. Po raz kolejny, choć w nieco zmodyfikowanej wersji, sprawdza się porzekadło, że im skorupka za młodu nasiąknie…