Dieta w ciąży to jedno z ważniejszych zagadnień, na których skupiają uwagę przyszłe mamy. Od lat istnieją listy produktów zalecanych, jak i tych zdecydowanie odradzanych. Wiele kobiet ma jednak czasem ochotę na potrawy niekoniecznie polecane przez lekarzy. Należy do nich m.in. sushi.
Czy wielbicielki sushi muszą z niego zrezygnować w czasie trwania ciąży?
Mnóstwo kobiet w ciąży chętnie jadłoby sushi. Nie jest to jednak potrawa dla nich wskazana. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że w tym okresie powinno się unikać surowego mięsa. Powodem są drobnoustroje wywołujące choroby, takie jak listerioza czy toksoplazmoza. Obydwa schorzenia mogą mieć bardzo niekorzystny wpływ na rozwój płodu i powodować jego poważne uszkodzenia. Zdarza się, że w pierwszym trymestrze wywołują nawet przerwanie ciąży. Ponadto metale ciężkie, które odkładają się w mięsie ryb przez zanieczyszczenie wód, mają negatywny wpływ na zdrowie matki i płodu. Czy oznacza to całkowity zakaz delektowania się sushi?
Z myślą o kobietach w ciąży
Na szczęście problem ten został zauważony przez restauratorów. – Dostrzegamy potrzeby kobiet i rozumiemy ich obawy. Właśnie dlatego stworzyliśmy zestawy dedykowane specjalnie dla nich. Ich podstawą jest pieczony łosoś oraz krewetki w tempurze. Przygotowane w ten sposób mięso jest całkowicie bezpieczne, ponieważ ewentualne szkodliwe bakterie niszczone są przez wysoką temperaturę. Ponadto wykorzystując tamago i płatki ryżowe zamiast wodorostów, chronimy kobiety przed negatywnym wpływem pestycydów – mówi Tomasz Bojanowicz, właściciel sieci restauracji Ten Sushi, która jako jedna z pierwszych wprowadziła zestawy sushi dla kobiet w ciąży.
Ryby – dlaczego warto?
Podstawą sushi są ryby i owoce morza. Są one źródłem nie tylko pełnowartościowego białka o bardzo wysokim współczynniku przyswajalności (ok. 97%), ale też witamin z grupy B oraz A i D. Powinny po nie sięgać zwłaszcza kobiety w ciąży, ponieważ zawierają kwasy omega-3 i DHA, które wspomagają prawidłowy rozwój mózgu dziecka oraz jego wzrok, a wspomniany wcześniej problem, związany z odkładaniem się metali ciężkich w mięsie ryb i owoców morza, nie jest nie do rozwiązania.
Wystarczy odpowiedni dobór gatunków ryb i korzystanie z produktów wysokiej jakości, aby klienci mogli korzystać z wartości odżywczych potraw kuchni japońskiej. Dzięki takiemu działaniu, także ciężarne kobiety nie muszą odmawiać sobie przyjemności z jedzenia sushi. Przychodząc do restauracji, w której dania są przygotowywane z troską o ich potrzeby, mogą cieszyć się smakiem potraw bez najmniejszych obaw.