O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, eksperci przekonują od dawna. Powinno być pełnowartościowym daniem, które składa się przede wszystkim z warzyw i owoców, najlepiej sezonowych i dostępnych lokalnie. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk – ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, proponuje sześć przepisów na pyszne śniadania dla najmłodszych, które łatwo przygotować, również wspólnie z dzieckiem. Takie posiłki nie tylko wzmocnią jego organizm, ale dodadzą też energii na rozpoczęcie dnia.
Rzodkiewkowe tulipanki
Składniki:
Kilka rzodkiewek
Łyżeczka masła
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki dokładnie umyj, a następnie natnij ich bulwy na krzyż od góry. W powstałe „szpary” nałóż odrobinę masła i posyp szczyptą soli.
Jajecznica z warzywami
Składniki:
Dowolne warzywa, np.: pieczarki, pomidor bez skórki, cebula biała i czerwona, papryka
Kilka jajek
3-4 łyżki tartego sera żółtego
Szczypta soli
Łyżka oleju lub masła
Sposób przygotowania:
Umyte warzywa pokrój w kostkę, posyp serem, jajka dokładnie roztrzep trzepaczką i dodaj szczyptę soli. Na dno kokilki lub innego naczynia żaroodpornego wlej olej, a następnie dodaj warzywa i zalej je ubitymi jajkami. Piecz ok. 15 min. w temp. 160 stopni C.
Zielony koktajl
Składniki:
Kilka liści jarmużu lub np. szpinaku
1 jabłko
1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Umyte zielone liście i jabłko wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Wodą przepłukujemy pojemnik urządzenia i dodajemy ją do koktajlu. Wszystko mieszamy.
Pomidory z cebulką i ziołami
Składniki:
2 pomidory malinowe
5 pomidorków truskawkowych
1 pomidor np. bawole serce
1 czerwona cebula
Dowolne świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano, pietruszka
Olej rzepakowy
Sól
Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy, kroimy na cząstki i połówki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy olej rzepakowy i sól. Mieszamy. Całość przekładamy na talerz i posypujemy świeżymi ziołami.
Pieczone buraki z kozim serkiem
Składniki:
4-5 buraków
Pół pęczka natki pietruszki
1 mała czerwona cebula
Kozi serek twarożkowy
Olej rzepakowy
Sól i pieprz
Kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
Sposób przygotowania:
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową ze świeżymi ziołami i pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godziny. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skóry i kroimy w cząstki. Wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, olej i przyprawy, mieszamy. Na wierzchu układamy kozi ser w kawałkach, posypujemy natką i podajemy z kromką ciemnego pieczywa.
Koktajl siłaczki / siłacza
Składniki:
Garść szpinaku
1 gruszka
1 jabłko
½ szklanki jagód lub borówek
1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki blendujemy lub wyciskamy. Voila – i koktajl gotowy.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilach na Facebooku i Instagramie:
https://jedzowoceiwarzywa.pl
https://www.facebook.com/jedzowoceiwarzywa
https://www.instagram.com/jedz_owoce_i_warzywa/