Instytut Matki i Dziecka z inicjatywy Fundacji NUTRICIA przeprowadził badania sposobu żywienia dzieci w wieku od 13 do 36 miesięcy.
Z badania wynika, że 54,5% badanych dzieci ma nieprawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI), a wartość odżywcza i energetyczna spożywanych przez dzieci posiłków odbiega od zaleceń żywieniowych.
Niezbilansowana dieta ma już niestety odzwierciedlenie w masie ciała przecież jeszcze tak małych dzieci – u 12,5% dzieci stwierdzono niedobór, a u 14,5% – znaczny niedobór masy ciała. Nadwagę i otyłość ma odpowiednio 14,5% i 13% badanych dzieci.
Eksperci z zespołu realizującego badanie zgadzają się co do tego, że konieczna będzie weryfikacja aktualnych zaleceń żywieniowych dla dzieci w wieku 13–36 miesięcy. Ma ona nastąpić w ciągu najbliższych miesięcy.
Zawsze aktualne pozostają podstawowe zasady żywienia dzieci:
- pamiętaj, by urozmaicać jadłospis, stopniowo wprowadzać do niego nowe produkty i przyzwyczajać dziecko do nowych smaków. Dzięki temu maluch zaakceptuje różne potrawy, a jego dieta zapewni mu wszystkie potrzebne składniki odżywcze.
- w pełnowartościowym, dobowym jadłospisie dziecka powinny się znaleźć różnorodne produkty z 5 podstawowych grup żywności: 1) mięso, ryby, wędliny, jaja; 2) mleko i przetwory mleczne, 3) warzywa i owoce, 4) produkty zbożowe, 5) tłuszcze roślinne i masło.
- dziecko powinno spożywać w ciągu dnia 4–5 posiłków. Należy unikać podjadania między posiłkami oraz oglądania telewizji lub zabawy w czasie posiłków. Kierowanie się apetytem dziecka i jego aktywnością fizyczną najlepiej zapobiegają jego przekarmianiu lub niedożywieniu.
- Należy ograniczyć dodatek soli i cukru do potraw i produktów spożywczych.
- Należy ograniczyć spożywanie słodkich napojów i podawać do picia czystą wodę.
- Dziecko powinno codziennie ćwiczyć fizycznie, bawiąc się lub grając przez kilkadziesiąt minut, najlepiej na świeżym powietrzu.