Aby odciągnięty pokarm mógł zostać podany maluszkowi, musi być odpowiednio przechowywany. Co to oznacza w praktyce? Już wyjaśniamy!
Przydatność
Aby odciągnięty pokarm nadawał się do podania bobasowi, musi być przechowywany w sterylnych warunkach. Najlepiej nadają się do tego plastikowe pojemniki lub jednorazowe woreczki. To, jak długo pokarm nadaje się do spożycia zależy przede wszystkim od warunków jego przechowywania.
I tak:
- W temperaturze pokojowej pokarm może być przechowywany maksymalnie przez 10 godzin,
- w lodówce – maksymalnie 5 dni,
- w podręcznym zamrażalniku – tym, który znajduje się w lodówce – maksymalnie 2 tygodnie,
- w zamrażalce – nawet 6 miesięcy.
Praktyczne rady
O czym powinna pamiętać mama odciągająca pokarm? O tym, aby:
- zawsze przechowywać pokarm w szczelnych, sterylnych opakowaniach,
- oznaczać datę i godzinę ściągnięcia pokarmu,
- w opakowaniu znajdowała się dokładnie taka ilość mleka, jaka jest potrzebna na jedno karmienie,
- zawsze chować mleko w najodleglejsze zakamarki zamrażalnika – wówczas mamy 100% pewność, że mleko nie odmroziło się „przy okazji” częstego otwierania zamrażalnika,
- po rozmrożeniu i tuż przed podaniem dziecku pokarmu wstrząsnąć butelką tak, aby wszystkie składniki mleka dokładnie się wymieszały.
Wszystko dla mamy i dziecka. Odwiedź sklep wyprawkowy - www.babymama.pl