Panie w ciąży, które jedzą siedem i więcej porcji owoców oraz warzyw dziennie są mniej narażone na infekcje górnych dróg oddechowych, jak zwykłe przeziębienie czy zapalenie zatok – informuje pismo „Public Health Nutrition”.
Naukowcy z Wydziału Medycyny Uniwersytetu Bostońskiego doszli do takich wniosków po przebadaniu ponad 1 tys. kobiet w ciąży.
Jak wyliczyli, Panie, które spożywały najwięcej owoców i warzyw dziennie (ponad 8 porcji) były o jedną trzecią mniej narażone na zakażenie górnych dróg oddechowych, w porównaniu z kobietami jedzącymi najmniejsze ilości tych produktów (niecałe 2 porcje). Jedzenie albo owoców, albo warzyw nie dawało podobnych korzyści.
Choć większość infekcji górnych dróg oddechowych ma łagodny przebieg, to niektóre mogą prowadzić do zapalenia płuc, albo zaostrzeń astmy, przypominają autorzy pracy. Dlatego tak ważne jest ważne jest, by im zapobiegać, zwłaszcza w ciąży.
Owoce i warzywa zawierają wiele witamin i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają m.in. na odporność. Panie w ciąży powinny zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, spożywać przynajmniej 5 porcji tych produktów dziennie. Najnowsze badania sugerują jednak, że kobiety w ciąży mogą potrzebować więcej owoców i warzyw niż zwykle, ze względu na dodatkowe potrzeby organizmu w tym okresie, podsumowuje jedna z autorek badań, Martha M. Werler.
PAP – Nauka w Polsce
To ciekawe choć i trochę oczywiste. Czyli można się raczyć na co dzień takim bogatym w witaminy suplementem jak Prenalen?