W letnim menu malucha nie może zabraknąć warzyw. To właśnie w nich znajduje się najwięcej składników odżywczych- bezcennych dla poprawy kondycji dziecka i budowy jego odporności.
Jakie warzywa powinny znaleźć się w jadłospisie pociechy? I jak często kłaść je na talerz szkraba?
Czy wiesz, że w codziennym menu malucha powinno znaleźć się aż pięć porcji warzyw i owoców? Dzięki nim bobas będzie zdrów jak ryba i uniknie otyłości. Trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców to absolutne minimum. Jedną z nich można zastąpić sokiem owocowym, warzywnym lub warzywno- owocowym, najlepiej świeżo wyciskanym.
Istnieje przynajmniej kilkanaście powodów, dla których warto podawać dziecku kalafior. Nie tylko świetnie smakuje, ale przede wszystkim doskonale dba o zdrowie dziecka. Zawarte w nim witaminy (m.in. witamina C, witamina K, witaminy z grupy B), jod, fluor, potas, wapń, magnez i cynk budują odporność pociechy, a sulforafan pobudza enzymy o działaniu antynowotworowym.
Kalafior można włączyć do menu bobasa, który ukończył 6.miesiąc życia.
To właśnie latem buraki mają najwięcej składników odżywczych- m.in. kwasu foliowego i żelaza, które korzystnie wpływają na ilość czerwonych krwinek w organizmie i zapobiegają występowaniu anemii. A duża ilość błonnika sprawia zaś, że buraki są świetnym sposobem na uregulowanie przemiany materii, zapobiegając wystąpieniu zaparć. Buraki należy podawać maluchowi, który ukończył 6.miesiąc życia.
Delikatny smak cukinii i jej właściwości odżywcze sprawiają, że jest to produkt doskonały. Można go łączyć z mięsem, serem, z innymi warzywami. Bogactwo betakarotenu sprawia zaś, że to warzywo jest wprost nieocenionym wsparciem dla oczu. Polecane dla maluchów po 6.miesiącu życia.
Por na poprawę odporności? Zdecydowanie tak! To w pełni naturalny sposób na pokonanie przeziębienia, poprawę apetytu, eliminację zaparć. Bogaty w witaminy A, C i B1. Idealny dla dzieci po 6.miesiącu.
Pomidory są bogate w różnorodne składniki odżywcze, ale ich największą wartością jest likopen, który chroni przed zachorowaniem na niektóre typu nowotworów. Warto je podawać zarówno w formie surowej- jako dodatek do kanapek, jak i w formie zup pomidorowych. Okazuje się bowiem, że w trakcie gotowania wzrasta poziom tak cennego dla zdrowia likopenu).
Pomidory należy podawać dzieciom, które ukończyły 9.miesiąc życia.
To niezwykle cenne dla zdrowia warzywo zawiera wiele ważnych składników, m.in. cynk, żelazo, fosfor, witaminę C i beta karoten. Rekomenduje się ją maluchom o słabej odporności, niejadkom i osobom zmagającym się z anemią. Paprykę można podawać dzieciom, które ukończyły 12.miesiąc życia.
Rzodkiewka to bardzo niedoceniane warzywo. Tymczasem jego działanie jest nie do przecenienia. Rzodkiewka działa jak antybiotyk, poprawia odporność, trawienie i apetyt. Bogata w witaminę C, witaminy z grupy B, magnez i żelazo powinna być podawana alergikom i dzieciom mającym słaby apetyt. Do menu bobasa powinna być włączona po 12.miesiącu życia.
Czy wprowadzając stałe pokarmy metodą BLW, mogę dawać wszystkie warzywa? Podobno niedawno wyszła książka kucharska z serii „Bobas Lubi Wybór”, korzystacie z niej?